Zonnepanelen zijn een goede investering die ook een impact hebben op de veiligheid van je huis.
Het begint met een goede installatie maar ook jij kan aan de slag om je huis veilig te houden.
Tips voor veilige zonnepanelen
1. Alles begint met een goede installatie. Informeer je en kies een erkende installateur. Enkel zo heb je de garantie dat de panelen veilig gelegd worden en kan je rekenen op vlot onderhoud en herstel. Een zonnepaneel-installatie bestaat uit veel onderdelen. Hoe zijn de bekabeling en de omvormers? Wordt er rekening gehouden met ongedierte onder het paneel en de verschillende weersomstandigheden? Waar kan jij alvast op letten?Â
Elektronisch:
- Kabels mogen niet los liggen op het dak.
- Connectoren mogen niet los liggen op het dak.
- Connectoren moeten van hetzelfde merk zijn of er moet een type verklaring zijn, dat de connectoren samen mogen worden toegepast.
- Een kabelberekening moet zijn overlegd, zeker bij dikke kabelbundels.
Bouwkundig:
- Het is belangrijk dat er bij de plaatsing een constructieberekening heeft plaatsgevonden, pas dan is het duidelijk of de constructie voldoende stevig is.
- Informeer of je een vergunning nodig hebt.
2. Bepaal de juiste plaats voor de omvormer. Deze kan namelijk heet worden tijdens het gebruik. Laat de omvormer dan ook plaatsen op een brandveilige achtergrond zoals steen of gips en zorg dat de omvormer zijn warmte ook kwijt kan. Leg dus geen spullen of rommel in de buurt die dat kunnen beletten. De omvormer kan ook geïntegreerd zitten onderaan de zonnepanelen.
3. Zoals elk apparaat dien je je zonnepanelen en de omvormer regelmatig te onderhouden. Plan dit jaarlijks in je agenda in op een vast moment. Bijvoorbeeld bij de start van het schooljaar. Als je dat niet doet, zullen je zonnepanelen minder opbrengen en daardoor stijgt je energierekening.
4. Veiligheid eerst! Als je iets hoort knetteren of je twijfelt aan de veiligheid: schakel dan onmiddellijk de zonnepanelen uit en bel je installateur voor een nazicht.
5. Breng je verzekering op de hoogte van je zonnepanelen.
Checklist onderhoud van je zonnepanelen
- Net voor je van huis vertrekt even je zonnepanelen checken of ze er nog goed bijliggen
- Weinig beweging van vogels rondom de zonnepanelen is een goed teken, dan zijn er waarschijnlijk geen vogelnestjes onder de panelen
- Tijdens het poetsen maak je de omvormer ook regelmatig stofvrij
- De omvormer geeft warmte af, het is belangrijk dat dat vlot kan gebeuren en daarom zorg je ervoor dat er geen spullen staan binnen een meter rondom de omvormer
- De kabels zijn niet te strak gespannen en de koperen kern is ook niet zichtbaar
- Er is geen verkleuring te zien op de kabels naar de omvormer
Weet jij waar de hoofdschakelaar zit? Dat is belangrijk! Zo kan je de installatie onmiddellijk uitschakelen als je iets verdachts ziet of hoort.
Je zonnepanelen zijn constant blootgesteld aan alle weersomstandigheden. Regelmatig onderhoud is dus nodig om ervoor te zorgen dat ze goed blijven renderen. Vervuiling op de panelen kan ervoor zorgen dat er minder zonlicht wordt opgevangen en omgezet in elektriciteit. Slecht onderhoud = een hogere energierekening!
- De eerste 3 jaar volg je de checklist en controleer je zelf of alles goed gaat.
- Vanaf 3 tot 5 jaar is het tijd voor een onderhoudscheck door een vakman of je installateur.
- Vanaf 5 tot 10 jaar beginnen je panelen te verouderen en vraag je bij de onderhoudsbeurt aan je installateur of jouw zonnepanelen nog optimaal renderen.
- Vanaf 10 jaar en ouder moet de omvormer mogelijk vervangen worden. Neem contact op met je installateur.