Om branden te blussen, mensen en dieren te redden, wateroverlast aan te pakken... heb je heel wat materiaal nodig. De brandweerwagens zijn dan ook onmisbaar om al die verschillende interventies goed aan te pakken.
Ook jullie kunnen de brandweerwagens helpen. Hoe juist? Lees het hieronder!
Laat de brandweer door!Brandweer Zone Antwerpen heeft meer dan 50 wagens die ze kunnen gebruiken om te helpen. We bespreken hier enkel de meest gebruikte wagens.
Wist je dat...
... de belangrijkste wagens binnen de 2 minuten vertrekken en logistieke middelen binnen de 5 minuten?
... we ook heel wat reservevoertuigen hebben? Ze worden gebruikt als vervanging bij onderhoud of bij oefeningen.
... onze grootste hoogtewerker tot wel 56 meter hoog kan? Voor interventies die nóg hoger moeten, zetten we de collega's GRIMP in!
... de brandweer zelfs een kleine tractor heeft? Die helpt bijvoorbeeld op de weg op te ruimen.
De autopomp
Als jullie brandweersirenes horen, komen die meestal van een autopomp. Dit is het standaardvoertuig van de brandweer, waarop alle basismateriaal ligt om de eerste hulp te kunnen geven. Met al dat materiaal kunnen pompiers verschillende incidenten oplossen: van brandbestrijding tot het opkuisen van de straat. De autopomp bevat bijvoorbeeld ook een chemiewerkkoffer, brandweerslangen, een AED-toestel en een EHBO-doos. Deze wagen rijdt naar bijna alle interventies.
Brandweer Zone Antwerpen heeft 9 autopompen in dienst. Dat is eentje per kazerne, behalve op de hoofdkazerne. Daar hebben ze twee autopompen in dienst.
Op deze wagen zitten 6 pompiers, waarvan 1 autovoerder en 1 leidinggevende (sergeant of adjudant).
Wil je weten wat er allemaal achter de schuiven zit van deze auto? Schuif met de foto's hieronder en ontdek het!Â
De autoladder
De autoladder weegt 16 ton. Dat is even zwaar als 16 auto's!
Op de autoladder kan je werken tot 32 meter hoog. In het 'bakje' van de ladder (de korf) kunnen 4 tot 5 personen en deze kan 450 tot 500 kg dragen.
De autoladder komt bijvoorbeeld ter plaatse bij een brand om mensen te redden op hoogte, van buitenaf te blussen of om een goed beeld te krijgen van de brand van bovenaf. Daarnaast kunnen via de ladder ook slachtoffers geëvacueerd worden met een brancard als ze onwel werden en niet via de trap of lift met de ambulance mee kunnen.
Brandweer Zone Antwerpen heeft 6 autoladders in dienst.
Wil je weten wat er allemaal achter de rolluiken zit van deze auto? Schuif met de foto's hieronder en ontdek het!Â
De snelle interventiewagen
De snelle interventiewagen heeft hydraulisch gereedschap aan boord. Die gebruiken een vloeistof onder druk (hydraulische olie) om een taak te doen. Op deze manier kan de brandweer bijvoorbeeld zware dingen opheffen (zoals een tram) of kapot knippen (zoals een auto). Brandweer Zone Antwerpen heeft twee van deze wagens in dienst op twee verschillende kazernes.
Wat hebben ze nog mee? Een zaag die ook door muren en daken kan zagen, breek-, schroef-, boor- en slijpmateriaal, sleutels om liften open te doen, een setje om sloten open te doen zonder schade en nog veel meer om technische hulp te geven.
De snelle interventiewagen wordt vooral gebruikt bij technische opdrachten, maar heeft ook 200 liter water bij. Dat is niet zo veel in vergelijking met de andere brandweerwagens. Even vergelijken: een gemiddeld bad verbruikt minimaal 120 liter water. Dat zijn dus bijna twee badkuipen!
Wil je weten wat er allemaal achter de schuiven zit van deze auto? Schuif met de foto's hieronder en ontdek het!Â
De grote interventiewagen
De grote interventiewagen wordt ingezet voor de zware technische hulpverlening. Brandweer Zone Antwerpen heeft er zo 2 in dienst.
Deze wagen heeft een sterke kraan die dingen kan optillen die ongeveer zo zwaar zijn als een kleine auto op tien meter hoogte. Dat is best wel indrukwekkend! De grote broer van de snelle interventiewagen heeft speciaal gereedschap voor trams en grote voertuigen, dingen om tramkabels veilig te maken, zwaar gereedschap om dingen te breken, te snijden, te schroeven en te zagen, sterke banden om dingen op te tillen, een stok om dieren te vangen en zelfs een hulpmiddel om extra grote dieren op te tillen.